Er zijn nog steeds mensen die geen idee hebben van wat het begrip broodfok inhoudt. „Zijn dat kwekers die hun honden enkel brood voeren? Is dat een soort bakkerij?”

Simpel gezegd is broodfok het onethisch en massaal kweken van dieren zonder rekening te houden met het fysieke en mentale welzijn van zowel ouderdieren als jongen. Dit geldt voor honden, maar ook voor poezen, konijnen, cavia’s, enzovoort.

Bij broodfok denkt men meteen ook aan vieze, vuile, donkere stallen waar honden met honderden op elkaar gepakt zitten. Ze krijgen amper eten en drinken, helemaal geen verzorging, en vaak zie je onder de met uitwerpselen vol geklitte vacht amper nog een oogje of pootje zitten. Dit is de trieste waarheid, en niet enkel in landen als Tsjechië en Hongarije, maar ook hier bij ons in België en Nederland.

Maar broodfok is ook die propere dierenwinkel waar je vriendelijk onthaald wordt, en lieve schattige pups je leuk aankijken vanuit een propere glazen bak. De pups hebben zogezegd allemaal een naam, worden met liefde overstelpt door de winkelbediendes en worden verkocht met een paspoortje en alle nodige vaccinaties.

Maar niets is minder waar. Vaak worden de paspoortjes door de kweker met handtekeningen en vaccinatiestempels incluis aangekocht, en willekeurig aan elke pup toegewezen. De pup heeft geen naam, is veel te vroeg bij z’n mama weggehaald, en het ontbreekt hem aan elke vorm van socialisatie of medische verzorging.

Als je je laat misleiden door de façade van een aantrekkelijke winkel, of je koopt een hondje in een overduidelijke zieke toestand uit een grote, donkere schuur, dan ben je in beide gevallen opgelicht door een broodfokker.

Wat betekent dit concreet :

Eerst en vooral kan de broodfokker met jouw geld lustig verder kweken. Wat betekent dat de ouderdieren (die je meestal nooit te zien krijgt omdat ze er zo slecht aan toe zijn) alweer een volgend nestje moeten kweken, en gedoemd zijn om nog langer in die hel te leven. Of als ie niet zelf kweekt, kan hij met een aankoopbedrag van jouw pup weer meerdere nestjes (illegaal) importeren uit het Oostblok.

De pup die je bij een broodfokker koopt wordt in de meeste gevallen kort na aankoop ziek, en vaak overlijdt ie ook. Als je geluk hebt, en je hondje overleeft de eerste maand in betrekkelijke gezondheid, dan nog is de kans op (erfelijke) aandoeningen die op latere leeftijd pas boven komen enorm groot, en mag je je verwachten aan torenhoge dierenartskosten. Daarenboven heeft een broodfokpup van z’n mama nooit de nodige sociale vaardigheden meegekregen waardoor ze maar al te vaak gedragsstoornissen vertonen van verlatingsangst tot ernstige agressie.

Hoe herken je broodfok?

  • Er is een constante beschikbaarheid van pups, vaak meerdere nestjes tegelijkertijd. (een goede, correcte kweker zal maar héél af en toe een nestje beschikbaar hebben, waarvoor je op voorhand moet intekenen op een reservatielijst)
  • Vaak zijn er meerdere rassen beschikbaar.
  • Vaak krijg je de ouders van de pups niet te zien en zijn ze niet eens aanwezig op de plek waar de pup verkocht wordt. (een pup moét altijd bij z’n mama verblijven tot het moment waarop ie naar z’n nieuwe thuis gaat!)
  • Een erkenningsnummer, garantiebewijs of een aantrekkelijke website zijn géén garantie voor een betrouwbare fokker
  • Broodfokkers adverteren vaak via zoekertjessites als Marktplaats en tweedehands.be. Koop nooit een pup online!
  • Vaak krijg je de papieren van je pup pas na aankoop te zien waardoor je pas achteraf ziet dat het een geïmporteerde pup betreft.
  • De dag waarop je bij een broodfokker binnenstapt, kan je onmiddellijk buitenstappen met een pup in je handen, zonder dat de kweker of verkoper je ook maar één vraag heeft gesteld over hoe je voor je pup gaat zorgen, of waar ie zal verblijven. Hij zal er alles aan doen om de pup zo snel mogelijk te verkopen, en zo snel mogelijk jouw geld in zijn portefeuille te krijgen.

Laat je niet misleiden, en koop ook nooit uit medelijden een pup bij een broodfokker of in een winkel. Als je per se een pup wilt, ga dan op zoek naar een kweker via de rassenvereniging of Sint-Hubertus. Doe je huiswerk en bezoek meerdere fokkers. Zorg ervoor dat je je pup vanaf de geboorte tot het moment dat ie mee naar huis kan, kan bezoeken.

En nog beter : overweeg de adoptie van een asielhond!

"Het is erg belangrijk dat gedupeerden die tòch onwetend bij een broodfokker zijn beland, in geval van ziekte of overlijden van hun pup actie ondernemen en de schuldige niet vrijuit laten gaan. Meer en meer mensen stappen met succes naar de rechtbank! De website www.dierengarantie.be is hierbij een nuttige bron van informatie."

Over Pin Up Pup

Honden horen niet thuis in het asiel, dat weten we allemaal. Presentatrice en hondenlief­hebber An Lemmens gaat nog een stap verder: met haar eigen project ‘Pin up Pup’ wil ze een einde maken aan de broodfok (het grootschalig en onethisch kweken van honden) door asielhonden in een positief daglicht te stellen en een nieuwe thuis voor hen te zoe­ken. En daar slaagt ze met glans in: ondertus­sen hebben al heel wat honden een kersvers baasje gevonden.

Waarom Pin Up Pup?

Broodfok?!?

Waarom adopteren?

Gratis hondentraining

Webshop

Pin Up Pup
Red een asielhond. Maak een einde aan de gruwel van de broodfok.